Afscheid nemen

Hoe gebeurt de euthanasie

Als u eenmaal de moeilijke beslissing hebt genomen, maken we een afspraak om uw dier te laten inslapen. Het laten inslapen van een hond gebeurt meestal in de Praktijk, maar thuis laten inslapen kan ook. Als u uw beste maatje in zijn vertrouwde omgeving wilt laten inslapen, komt de dierenarts bij u thuis langs.

Een tweede keuze die u moet maken, is of u wel of niet aanwezig wilt zijn bij het inslapen. Sommige baasjes helpt het om te zien dat hun dier op een liefdevolle en rustige manier inslaapt. Het kan bijdragen aan het verwerkingsproces. Vindt u het te moeilijk om erbij te zijn? Wij respecteren ieders keuze.

De dierenarts zorgt ervoor dat uw hond zo rustig mogelijk is. Hierna krijgt uw hond een injectie waardoor deze rustig wordt en langzaam in slaap valt. Bij een tweede injectie valt uw hond dieper in slaap, tot uiteindelijk het hart stopt met kloppen. Uw hond merkt hier weinig van, waardoor zijn of haar leven zonder stress en pijn eindigt. De dierenarts controleert altijd of de ademhaling en het hart gestopt zijn. Nadat uw hond is ingeslapen, mag u nog even blijven.

Na de euthanasie

Is uw dier overleden, dan is het aan u wat er met het lichaam moet gebeuren. Sommige mensen nemen het dier mee om thuis te begraven. Hiervoor gelden per gemeente verschillende regels. Er bestaan ook speciale begraafplaatsen voor dieren. Daarnaast is er de mogelijkheid om uw dier te laten cremeren. Hiervoor werken we samen met Dierencrematorium Somnia. Uw viervoeter kan bij ons worden opgehaald maar zelf wegbrengen op afspraak is ook mogelijk. U kunt desgewenst nog afscheid nemen in het crematorium. Wilt u de as van uw dier terug, dan kiest u voor individuele crematie. Het alternatief is crematie samen met enkele andere dieren.