Onmiddellijk komen!!!

In volgende gevallen is er dringende medische hulp nodig (050/490 499)

Niet kunnen plassen bij katers en reuen 

Persen op de blaas zonder resultaat. Penis kan verstopt zitten. Bij verlate behandeling kans op blijvend nierfalen/dood.

Oververhitting Bijvoorbeeld na een verblijf in de auto in de zon. 

Zo snel mogelijk naar een koele plaats brengen, zo mogelijk afkoelen met water.

Voortdurende toevallen

Huisdier is niet aanspreekbaar, open ogen met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen, urineverlies. De toeval wordt direct gevolgd door een nieuwe.


Braken of braakneigingen die blijven aanhouden 

Bij grotere hondenrassen komen namelijk vaak maagtorsies voor, vooral na het etren van grote hoeveelheden voeding. Dan begint er gas op te stapelen in de maag en kan deze niet meer weg, deze aandoening loopt vaak dodelijk af indien men niet op tijd bij een bekwame dierenarts terecht kan! Soms wordt dit dan verholpen met een maagsonde maar een operatie met vasthechten van de maag is vaak de enige uitweg.


Vergifigingen:​​​​​​​

1- chocolade    Een halve reep chocolade kan al tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond. De giftigheid hangt af van het soort chocolade en de ingenomen hoeveelheid.

2-rozijnen/druiven  Ze veroorzaken maagstoornissen (braken, diarree en buikpijn) en nierinsufficiëntie.

 3- Uien en Prei en alle planten van het geslacht ‘allium’ zijn giftig voor honden en katten. Ze veroorzaken een afbraak van de rode bloedcellen (hemolytische anemie), wat zich bij de hond uit in donkere urine. Je vermijdt het dus best om restjes soep of uientaart aan je dier te geven.

4-Xylitol als zoetstof in snoep (kauwgum), is giftig voor honden. Xylitol veroorzaakt bij honden een sterke afscheiding van insuline en leidt een gevaarlijke hypoglymie (daling van de suikerspiegel in het bloed).


Binnen 6 uur komen

Huidwonden die gehecht moeten worden

Binnen 6 uur laten hechten anders is hechten niet meer mogelijk ivm infectiegevaar (bacteriën hebben ongeveer 6 uur nodig om te gaan groeien).

Ingeslikt voorwerp

Vele verschijnselen. Ook laten komen bij een vermoeden dat een dier iets heeft ingeslikt.

Moeilijk ademhalen

Moeite met ademhalen, met of zonder hoesten. Dier kan in paniek zijn, maar eet en drinkt wel.